Chioská Masticha je živica rečíka lentišku (Pistacia lentiscus, po grécky „schinos“) získavaná na ostrove Chios. Zatiaľ čo rečík rastie divoko v rozsiahlej oblasti celého Stredomoria, je južný Chios jediným miestom, kde sa systematicky pestuje a kde produkuje účinnú mastichu.
Chios Masticha (Μαστιχα Χιου) je bez preháňania fenomenálnou substanciou so širokým uplatnením vo farmácii, výrobe potravín a kozmetiky. Príbeh mastichy je pútavým rozprávaním o histórii, farmakológii a dokonca aj o marketingu. Masticha obsahuje podľa súčasných zistení viac ako 100 látok, pričom doteraz sa ich podarilo určite približne 80.
Čo je Chios masticha?
- Je to živica rečíka lentišku.
- Je unikátny svojim zložením.
- Je označovaná ako superfood..
- Má mnoho využití vo farmácii, potravinárstve okrem iného pre tráviaci systém a ústnu dutinu.
- Získava sa iba na juhu ostrova Chios v oblasti mastichových dedín.
Preskúmajte mastichu detailne:
- Čo je masticha podrobnejšie
- Ako sa rodí masticha
- Od kedy je masticha známa
- Aké má masticha účinky
- Aké je použitie mastichy
- Prečo je chioská masticha jedinečná
- Prečo ju nazývame „masticha“
Masticha je živica cielene získavaná z Pistacia lentiscus var. Chia v južnej oblasti ostrova Chios. Jedná sa o veľmi aromatickú a chuťovo výraznú vyzretú živicu, ktorá vzniká odkvapkávaním z umelo vytvorených zárezov kmeňa rečíka.
Masticha pozberaná s kmeňa, konárov a z plochy pod stromom sa po vytriedení a vyčistení používa vo svojej originálnej podobe živicových kryštálov – sĺz a ako surovina na ďalšie spracovanie.
Názov „masticha“ sa často používa aj pre žuvačky, likéry, potravinové doplnky alebo cukrovinky. V týchto prípadoch ide o nepresné označenie produktov, ktoré majú mastichu ako základnú surovinu.
Ako sa rodí masticha
Masticha je ako pryskyřičná miazga vylučovaná z kmeňa a z hlavných konárov schinu (Σχίνος je grécky názov mastichového stromu). Táto produkcia je umelo vyvolaná systematickým narezaním kôry pomocou špeciálneho nástroja. Masticha sa v rezoch objavuje vo forme sĺz av kvapôčkach steká aj na plochu pod stromom.
Stupeň tvrdosti mastichy závisí od okolitej teploty, doby, po ktorej zreje a od veľkosti rezu. Plynulý tok živice vytvára veľké, relatívne mäkké slzy mastichy, zatiaľ čo prerušovaný tok vedie k malým, ale tvrdším mastichovým slzám.
Objav mastichy
Získavanie mastichy na ostrove Chios sa vyvíja najmenej dvetisíc rokov, o čom vypovedajú záznamy starovekých botanikov a historikov. Objav chioských mastichov ale nedokážeme prisúdiť konkrétne osobnosti, ani ho presne datovať. Prvé významné zmienky o mastichu sú až v dielach Dioscorida a Galéna.
História mastichy je veľmi bohatá a rozpráva o bohatstve obchodníkov s mastichou aj o utrpení obyvateľov Chiu. Pre novovek mastichu objavili Janovci, ktorí zorganizovali produkciu v rámci dedín chránených pred nájazdníkmi dômyselnou obrannou architektúrou a ktorí uviedli mastichu ako významnú komoditu vtedajšieho svetového obchodu. Jedným z významných obchodníkov s mastichou tej doby bol aj Krištof Kolumbus.
Janovskú organizáciu produkcie v monopole, pravidlá kultivácie mastichových stromov i proces zberu a spracovania mastichy prevzali tureckí sultáni a do istej miery aj súčasná organizácia pestovateľov mastichy. Tradičnou organickou formou pestovania mastichy je nemenný po niekoľko storočí.
Chios masticha účinky
Chios Masticha bola v staroveku cenená ako pre svoju výraznú chuť, tak aj pre terapeutické vlastnosti. Dokumenty ukazujú, že to bola prvá prírodná žuvačka starovekého sveta, ktorá sa používala na čistenie zubov a osvieženie dychu. Používala sa aj v kozmetike na čistenie tváre a tela. Chios Masticha sa ako aktívna zložka podieľala na rade farmaceutických prípravkov.
V súčasnej dobe je venovaná značná pozornosť vedeckej komunity výskumu účinkov mastichy. Z hľadiska spotrebiteľa to má však relatívne malý efekt. S ohľadom na legislatívu chrániacu spotrebiteľa je možné chioskú mastichu spájať len s tvrdeniami:
Chios Masticha prispieva k normálnej funkcii gastrointestinálneho systému.
Chios Masticha prispieva k ústnej hygiene.
Informácie o vedeckých štúdiách, články odborných periodík a publikácií sú k dispozícii obchodným partnerom, spotrebiteľom nesmú byť oznamované.
Použitie chios mastichy
Pôvodné a tradičné použitie mastichy je žuvanie kúskov pre vonný dych a pre dobré zažívanie. Osobitú drevito-ovocnú chuť si môžete užiť aj dnes. Surová masticha sa predáva v rôznych veľkosť sĺz, ale vždy v jedinej príchuti – originál masticha.
Jedno z prvých známych použitie mastichy je tiež prikladanie drveného prášku na rany priamo alebo ako súčasť obväzov. To je základom dnešného použitia mastichy a mastichového oleja v kozmetických prípravkoch. Existuje mnoho výrobcov mastichovej kozmetiky pre starostlivosť o pokožku aj vlasy.
Podobne tradičné je uplatnenie mastichy ako súčasť starostlivosti o ústnu dutinu a zuby. Samotnému žuvaniu mastichy bol prisudzovaný bieliaci účinok na zuby a antibakteriálne pôsobenie v ústach, čo v kombinácii s pôsobením na zažívanie prispievalo vonnému dychu. V súčasnosti sú na starostlivosť o ústa k dispozícii mastichové zubné pasty a ústne vody s mastichovým olejom.
Masticha je hlavnou zložkou alebo prísadou pokrmov a nápojov, ktoré sa často aj v jej mene sami označujú. Typické je to u likérov, sušienok a ďalších cukroviniek.
Druhá polovica dvadsiateho storočia priniesla v súčasnosti najznámejší produkt s mastichou – žuvačky ELMA, ktoré obsahujú označenie „masticha“ priamo vo svojom názve. ELMA je totiž skratka pre elliniku masticha (grécka masticha).
Moderná doba priniesla aj potravinové doplnky s mastichou určené s ohľadom na ďalšie zložky pre:
Väčšina týchto produktov obsahuje určitý podiel mastichového prášku v kapsule. Cieľom je dostať mastichu do zažívacieho systému. Najviac cenené sú mastichové kapsule s obsahom čistej mastichy bez prísad. Čistá mastichová živica je totiž najúčinnejšia, zároveň je ale veľmi náročná na výrobu. Okrem týchto čistých špičkových produktov sú na trhu aj doplnky, kde je masticha namiešaná s antispekavými látkami.
Chioská masticha, jedinečnosť
Nie je obvyklé, aby prírodná surovina z relatívne veľmi malej lokality vykazovala vlastnosti neporovnateľné so zdanlivo podobným produktom získaným len o pár desiatok kilometrov ďalej. Človeku sa podarilo pestovať banány aj citrusy v miernom pásme, zemiaky a kukuricu úspešne rozšíril po celom svete atď. Prečo sa teda živicu mastichy z južného Chiu nedarí rozšíriť do iných lokalít, dokonca ani na severnú časť ostrova?
Unikátnosť mastichy získavanej na južnom Chiu je založená na troch faktoroch. Tieto „tajomstvá“ sú dané špecifických rysy oblasti južného Chiu, umom pestovateľov a dlhou tradíciou.
Podnebie, tajomstvo číslo 1
Prvý z dôvodov je zvláštna mikroklíma regiónu Mastichochoria. Ostrov Chios je dlhý a úzky, s vysokými zalesnenými horami v severnej časti. Práve tie zadržiavajú vlhkosť a tlmia severné vetry, takže južná, kopcovitá časť získava výraznú klímu, ktorá je v zime mierna a veľmi suchá v lete. Horúce a suché roky v Mastichochoria umožňujú mastiša schnúť. To je zásadná výhoda, pretože živica rečíka lentišku má tendenciu sa kaziť, pokiaľ pred vyzretím zvlhne.
Kultivácia, tajomstvo číslo 2
Druhým tajomstvom je eugenika – dlhodobé šľachtenie mastichových stromov. V dávnych dobách selektovali kultivátori na Chiu tie rečíky lentišky, ktoré produkovali najväčší objem živice v najlepšej kvalite. Množili ich a rozvíjali tak, aby vytvorili rozsiahle nové háje s vlastnosťami materských stromov. V priebehu storočí vznikol týmto šľachtením nový botanický druh – chioský variant rečíka lentišku – Pistacia lentiscus var. Chia. Tento mastichový strom sa vyznačuje vysokou produkciou živice.
Marketing, tajomstvo číslo 3
Tretím tajomstvom, ktoré stojí za úspechom mastichy, je dobré riadenie produkcie, ktorému dali základy starovekí Chiané. Systemizovali kultiváciu mastichového stromu a produkciu mastichy, štandardizovali produkt a vytvorili preňho trh.
Kombinácia týchto troch faktorov – mikroklíma oblasti, šľachtenie rastliny a marketingová genialita – vytvorila podmienky pre vznik fenoménu mastichy, ako ho dnes poznáme. Ak by jeden z troch chýbal, nehovorili by sme dnes o chioskom mastichu.
Pre presnosť je potrebné dodať, že niektorí odborníci spomínajú aj faktor číslo 4 – zloženie pôdy na južnom Chiu, ktoré je silne ovplyvnené dávnou sopečnou činnosťou.
Prečo ju nazývame chios masticha
Slovo masticha vraj vychádza z gréckeho slovesa „žuvanie“.
Masticha (čítaj „mastycha“) ju označujeme po slovensky, pretože to presne zodpovedá aj pôvodnej výslovnosti gréckeho μαστίχα.
Anglický názov je mastic a označenie mastix pochádzajúce z latinčiny sa používa v nemčine.
Názov masťa používa gréčtina medzinárodne a vychádza z absencie „ch“ v angličtine.
V niektorých slovanských jazykoch sa pre mastichu používa slovo mastik alebo mastika.
Chios Masticha je chránené označenie PDO.