Tsoureki – grécky veľkonočný chlieb

Tsoureki je tradičný grécky sladký chlieb, ktorý sa pečie nielen na Veľkú noc. Je to chutné sladké pečivo, ktoré tvarom a prípravou pripomína vianočku. Jeho chuť a vôňa je jedinečná najmä vďaka koreniam a koreninám pridaným do cesta. Áno, tsoureki obsahuje mastichu!

Masticha

Čerstvo namletá masticha je nevyhnutná na prípravu cesta tsoureki. Dodáva tradičnému gréckemu veľkonočnému chlebu jeho typickú chuť a vôňu. Mastichu si môžete kúpiť v obchode Masticha online.

Mahlab

Mahlab je druhou veľmi dôležitou zložkou veľkonočného chleba. Je to aromatické korenie, ktoré sa vyrába zo semien čerešne nazývanej mahaleb.

Kardamón a pomarančová kôra

Kardamón a pomarančová kôra by sa mali uviesť ako ďalšia zložka. Tieto dve zložky sú tiež nevyhnutné a ochucujú pravé veľkonočné tsoureki.

Tsoureki: recept

Tsoureki je mäkké, kysnuté, sladké pečivo s jemnou chuťou a charakteristickou vôňou vďaka koreninám.

Čas prípravy:

Príprava cesta trvá približne 45 minút. Príprava cesta trvá približne 45 minút a jeho kysnutie približne 2,5 hodiny.

Čo budeme potrebovať:

  • 500 g múky (odporúčam polohrubú alebo zmes polohrubej/hladkej)
  • 15 g droždia
  • kryštálový cukor (1 polievková lyžica)
  • 3 vajcia (2 na cesto)
  • mlieko alebo vodu 150 ml (izbovej teploty alebo vlažnú)
  • masticha 1,5 g
  • mahlab 10 g
  • maslo 150 g
  • kardamón (1/2 lyžičky)
  • pomarančová kôra
  • vanilkový extrakt 1 lyžička
  • mandľové vločky 20 g
  • štipka soli

Kľúčom k dokonalému kulinárskemu zážitku sú kvalitné prísady.

Postup:

Každá rodina má osvedčený domáci rodinný recept, ktorý upravuje pomer ingrediencií a postup podľa rodinných zvyklostí a chutí.

  1. V miske kuchynského robota vyšľahajte vodu (alebo mlieko) a droždie. Ručne vyšľahajte a do zmesi jemne vmiešajte múku.
  2. Kvások odložte bokom a nechajte ho približne 30 minút odpočívať.
  3. Korenie: V kuchynskom robote dôkladne rozmixujte mahlab, cukor, mastichu, kardamón a štipku soli, kým sa všetky aromatické látky jemne nerozomelú. Ak nemáte kuchynský robot, môžete použiť hmoždíř a tĺčik. Ak máte radi sladké, môžete pridať ďalších 50 g kryštálového cukru.
  4. Skontrolujte kvások, po 30 minútach by mal byť pripravený na ďalšie spracovanie.. Pridajte zmes aromatického korenia, pomarančovú kôru, vajce, vanilku a rozpustené maslo (môže mať izbovú teplotu).
  5. Kuchynský robot nechajte pracovať na nízkych otáčkach, kým nevznikne pekné cesto. To by malo trvať približne 10 minút.
  6. Pripravte si novú misu, ktorú vymažete maslom a vložte do nej cesto.
  7. Misku prikryte fóliou a odložte, aby cesto odpočívalo (aspoň 2 hodiny) pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  8. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho na čistú pracovnú plochu.
  9. Cesto jemne prepracujte. Ak zistíte, že cesto je pružnejšie alebo lepkavejšie ako zvyčajne, môžete pridať 2 – 3 polievkové lyžice múky, kým nezhustne a neprestane sa lepiť.
  10. Cesto opäť jemne, ale dôkladne vypracujte.
  11. Nakrájajte ho na 3 rovnako veľké diely. Postup bude teraz veľmi podobný pleteniu 3 vrkočov vianočky.
  12. Každý kúsok vytvarujte do dlhého vrkoča a položte ich vedľa seba na pracovnú plochu, pričom medzi nimi nechajte malý priestor.
  13. Upleťte tsoureki zo 3 vrkočov.
  14. Preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  15. Predhrejte rúru na teplovzdušný program na 180 *C.
  16. Potrite tsoureki bielkom, posypte ho kúskami mandlí a nechajte ho ešte 20 minút kysnúť.
  17. Potom ho vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40 minút, kým sa chlieb neprepečie. Na povrchu bude hnedý, ak použijete špajdľu a prepichnete tsoureki, cesto sa už na špajdľu nebude lepiť.

Skladovanie tsoureki:

Tsoureki vydrží zakryté alebo zabalené pri izbovej teplote až 1 týždeň. Potom sa už nedá jesť. Tsoureki sa môže skladovať aj vo fólii v mrazničke.

Tsoureki a Velikonočný čas

Tsoureki sa tradične pečie na Zelený štvrtok a konzumuje sa po polnočnej omši a na Veľkonočnú nedeľu. Tsoureki sa pletie (podobne ako vianočný koláč) z troch vlákien. Trojitý vrkoč symbolizuje Svätú Trojicu a do vrkoča sa často pridáva červené vajce, ktoré symbolizuje krv Ježiša Krista.

tsoureki
Tsoureki
Zdroj obrázku: Pixabay

Tsoureki se peče také během Vánoc, Nového roku a prodává se po celý rok v řeckých pekárnách.