Cheesecake s chioskou mastichou a citrónom

Chcete svojich hostí prekvapiť netradičným dezertom? Vyskúšajte náš recept na tvarohový koláč s chioskou mastichou a citrónom. Príprava je jednoduchá a veríme, že vám bude veľmi chutiť.

Prísady

  • 200 g rodinných sušienok Bebe
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 vajce
  • 4 vaječné bielky
  • 600 g gréckeho jogurtu (10 % tuku)
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava z 1/2 bio citróna
  • 4 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 4 – 6 kryštálikov mastichy (rozdrvených v mažiari)
  • maslo na vymastenie formy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Dno tortovej formy s priemerom 22-25 cm vyložte papierom na pečenie. Papier by mal byť úplne natiahnutý. Potom dno a boky vymažte maslom.
  3. Sušienky nalámeme v ruke a vložíme ich do potravinového vrecka. Niekoľkokrát prejdite po cesto valčekom, aby ste zabezpečili, že sušienky budú jemne nalámané. Zmiešajte ich v miske s medom. Zmes rozotrite na dno formy a dôkladne prehnetieme. Pred prípravou náplne vložte korpus do chladničky.
  4. Pripravte sneh z bielkov. Ručným mixérom dôkladne vyšľaháme grécky jogurt, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu, mastichový prášok, trstinový cukor a jedno vajce. Nakoniec pridajte sneh.
  5. Pripravenú zmes nalejeme na korpus a pečieme 45 – 50 minút. Zmes by mala byť na okrajoch zlatistá a v strede mierne rozklepaná.
  6. Potom nechajte cheesecake v rúre s pootvorenými dvierkami, aby pomaly vychladol a nespadol a nepraskol.
  7. Po vychladnutí uložte cheesecake s tmelom a citrónom na noc do chladničky.

Podávanie

Tvarohový koláč podávajte vychladený. Vždy krájajte čistým nožom namočeným v horúcej vode.

1x kus (170 g) = 320 kcal

Akú masťichu použiť a kde kúpiť?

Na drvenie sa odporúča používať malé kryštáliky. Pred rozdrvením ich vložte na približne 30 minút do mrazničky. Zmrazená masticha sa ľahšie drví a nelepí sa.

Na drvenie mastichy môžete použiť buď valček na cesto. Kryštáliky vložte do potravinového vrecka a niekoľkokrát po nich prejdite valčekom.

Alebo môžete na rozdrvenie mastichy použiť hmoždíř a tĺčik. Opäť odporúčam vložiť kryštáliky do vrecka na potraviny. Masticha a jej prášok by sa inak prilepili na steny hmoždiera.

Kryštáliky mastichy malých rozmerov môžete kúpiť v obchode s mastichou.

Cheesecake s chioskou mastichou a citrónom

Náš tip

Ak chcete mastichu počas pečenia žuť, odporúčam stredné alebo veľké kryštály. Sú mäkšie a vhodnejšie na žuvanie.

Ich výber nájdete tu:

Mastichové kryštáliky – veľké

Mastichové kryštáliky – stredné