Chcete svojich hostí prekvapiť netradičným dezertom? Vyskúšajte náš recept na tvarohový koláč s chioskou mastichou a citrónom. Príprava je jednoduchá a veríme, že vám bude veľmi chutiť.
Prísady
- 200 g rodinných sušienok Bebe
- 3 polievkové lyžice medu
- 1 vajce
- 4 vaječné bielky
- 600 g gréckeho jogurtu (10 % tuku)
- 1 vanilkový cukor
- šťava z 1/2 bio citróna
- 4 polievkové lyžice trstinového cukru
- 4 – 6 kryštálikov mastichy (rozdrvených v mažiari)
- maslo na vymastenie formy
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Dno tortovej formy s priemerom 22-25 cm vyložte papierom na pečenie. Papier by mal byť úplne natiahnutý. Potom dno a boky vymažte maslom.
- Sušienky nalámeme v ruke a vložíme ich do potravinového vrecka. Niekoľkokrát prejdite po cesto valčekom, aby ste zabezpečili, že sušienky budú jemne nalámané. Zmiešajte ich v miske s medom. Zmes rozotrite na dno formy a dôkladne prehnetieme. Pred prípravou náplne vložte korpus do chladničky.
- Pripravte sneh z bielkov. Ručným mixérom dôkladne vyšľaháme grécky jogurt, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu, mastichový prášok, trstinový cukor a jedno vajce. Nakoniec pridajte sneh.
- Pripravenú zmes nalejeme na korpus a pečieme 45 – 50 minút. Zmes by mala byť na okrajoch zlatistá a v strede mierne rozklepaná.
- Potom nechajte cheesecake v rúre s pootvorenými dvierkami, aby pomaly vychladol a nespadol a nepraskol.
- Po vychladnutí uložte cheesecake s tmelom a citrónom na noc do chladničky.
Podávanie
Tvarohový koláč podávajte vychladený. Vždy krájajte čistým nožom namočeným v horúcej vode.
1x kus (170 g) = 320 kcal
Akú masťichu použiť a kde kúpiť?
Na drvenie sa odporúča používať malé kryštáliky. Pred rozdrvením ich vložte na približne 30 minút do mrazničky. Zmrazená masticha sa ľahšie drví a nelepí sa.
Na drvenie mastichy môžete použiť buď valček na cesto. Kryštáliky vložte do potravinového vrecka a niekoľkokrát po nich prejdite valčekom.
Alebo môžete na rozdrvenie mastichy použiť hmoždíř a tĺčik. Opäť odporúčam vložiť kryštáliky do vrecka na potraviny. Masticha a jej prášok by sa inak prilepili na steny hmoždiera.
Kryštáliky mastichy malých rozmerov môžete kúpiť v obchode s mastichou.
Náš tip
Ak chcete mastichu počas pečenia žuť, odporúčam stredné alebo veľké kryštály. Sú mäkšie a vhodnejšie na žuvanie.
Ich výber nájdete tu: