Spomedzi všetkých exotických aromatických korenín na svete sa nič nevyrovná chioskej mastiše, živicovej slze, ktorá kvapká zo stromu Pistacia lentiscus. V čase zberu sa masticha nechá kvapkať z kmeňa a konárov, potom sa zbiera, triedi, čistí a vyváža do celého sveta.
Úvodné slovo
Chioskú mastichu pozná väčšina sveta ako žuvačku, jedinečný výrobok s chráneným označením pôvodu, ktorého domovom je len grécky ostrov Chios vo východnej časti Egejského mora.
Od staroveku je masticha známa pre svoje liečivé vlastnosti a samozrejme aj ako korenie, ktoré sa používa už stovky rokov, ale svoje využitie nachádza aj v modernej kuchyni.
V tradičnej gréckej kuchyni je masticha jemnou, tajomnou príchuťou pečiva, krémových dezertov, pudingov a zmrzliny. Už veľmi dlho sa používa aj na ochutenie destilovaných alkoholických nápojov.
V súčasnej gréckej kuchyni je to prísada, ktorá si získala veľkú predstavivosť kuchárov, najmä ako príloha k:
- paradajkové omáčky
- ryby
- hydiny, jahňacieho a bravčového mäsa
Chuť mastichy vynikne vo vínnych omáčkach v kombinácii s čokoládou, citrónom, inými citrusovými plodmi, bobuľovitým ovocím atď.
Masticha sa hodí ako mimoriadne všestranná, neobvyklá a exotická príchuť.
Recepty si vyžadujú rôzne mastich
Chioská masticha sa predáva v rôznych formách. Ak ju chcete používať ako korenie, je pravdepodobne najlepšie kúpiť si kryštáliky, ktoré si zachovávajú chuť ako všetky ostatné koreniny, a podľa potreby ich pomlieť.
Mastichový prášok
Mastichu možno kúpiť aj už rozdrvenú na jemný prášok, ktorý možno v rovnakom množstve čerstvo zomlieť. Tento výrobok sa zvyčajne mieša so sladovým dextrínom (v pomere 60 % mastichy a 40 % sladového dextrínu). Táto kombinácia je vhodná na pečenie.
Prášok z mastichy, či už čerstvo namletý alebo vyrobený v obchode, sa musí používať opatrne, pretože má veľmi silnú chuť.
Esenciálny olej z mastichy
Existuje aj éterický olej z mastichy, ktorý je mimoriadne účinný. Na ochutenie jedál a nápojov stačí niekoľko kvapiek.
Existuje aj destilovaná voda z mastichy, ktorá je podobná vode z ružových a pomarančových kvetov, ale má oveľa jemnejšiu chuť ako celé kryštály, prášok alebo esenciálny olej.
Destiláty s príchuťou mastichy
Ďalšou možnosťou sú destiláty s príchuťou mastichy, ktoré sa môžu používať pri varení a pečení, ako aj pri výrobe iných alkoholických nápojov.
Zoznam receptov s mastichou
- Recept: smoothie s mastichou
- Recept: Olivový olej ochucený mastichou
- Recept: Mastichová zmrzlina
- Recept: Tsoureki
- Recept: Cheesecake s mastichou a citronem
- Recept: Vasilopita