Vasilopita – grécky novoročný koláč

Koláč, ktorý obsahuje skrytú mincu prinášajúcu šťastie, sa nazýva vasilopita. Tradične sa pečie každý rok 1. januára na oslavu svätého Vasiľa. Kto nájde vo svojom kúsku koláča zapečenú mincu, bude mať šťastie (a peniaze) po celý rok. Chcete si upiecť vasilopitu doma? Potom budete potrebovať mastichu a náš recept.

Masticha a mahlab

Áno, vasilopita obsahuje aj mastichu a mahlab. Mahlab je aromatické korenie z jedného druhu čerešne (čerešňa mahalebka). A masticha je živica, ktorá sa suší a potom melie na jemný prášok.

Vasilopita – recept

Čas prípravy:

Príprava cesta trvá približne 45 minút.

Ingrediencie:

  • 250 g mäkkého masla
  • 250 g práškového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • strúhaná kôra z pomaranča a citróna
  • 100 ml mlieka
  • 4 lyžice brandy
  • ½ čajovej lyžičky mletého mahlabu
  • ½ čajovej lyžičky mletej mastichy
  • 400 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 100 g hrozienok
  • mandle na posypanie
  • čistá minca (najlepšie 1 euro, zabalená vo fólii)

Postup:

  1. Na prípravu vasilopity predhrejte rúru na 175 stupňov. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymažte maslom.
  2. Vo veľkej miske vyšľahajte maslo s cukrom a šľahajte, kým zmes nie je bledá. Po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte. Vmiešajte pomarančovú a citrónovú kôru, mahlab a mastichu. Vmiešajte brandy.
  3. Múku a prášok do pečiva preosejte do samostatnej misy.
  4. Pri nízkych otáčkach postupne zašľahávajte suchú zmes striedavo s mliekom a zmesou vajec a cukru. Cesto bude veľmi husté. Postupne vmiešajte všetky prísady a šľahajte, kým cesto nebude úplne hladké.
  5. Cesto rozotrite do formy, zatlačte mincu do cesta, kým nie je úplne zakrytá (nech nikto nevidí, kam ju dávate!) a potom vrch uhlaďte.
  6. Pečte 45 minút, kým vasilopita nezíska zlatistú farbu. Pred vybratím z formy nechajte 15 minút vychladnúť a pred krájaním dôkladne vychlaďte.
Vasilopita - grécky novoročný koláč
Ilustračné foto: Vasilopita – grécky novoročný koláč (vecteezy)